Het exterieurdesignvan de Audi A3 Berline.

De Audi A3 berline staat sportief op de weg, met precieze en expressieve lijnen tot in het kleinste detail. Zijn design slaat een brug tussen het klassieke drievolumeconcept en de coupéfilosofie.

De tornadolijn vormt als het ware een breuklijn die over de hele flank loopt en zorgt voor een opmerkelijk spel van licht en schaduw. De overhangen zijn kort. De vierdeurs met een wielbasis van 2,64 m is in totaal 4,46 m lang.

De Dynamic Line boven de drempels verloopt sterker hellend dan bij de twee andere A3-modellen. De flanken zijn sterker gewelfd en de wielkasten zijn iets breder. Met zijn 1,80 m is de A3 berline 11 mm breder dan de A3 Sportback, met een hoogte van 1,42 m is hij 9 mm lager.

Ook aan de omtrek van de motorkap, de bumpers, de luchtinlaten en de omlijsting van het Singleframe-rooster onderscheidt de vierdeurs zich van zijn broers. Achteraan is er een spoiler in het kofferdeksel geïntegreerd, de brede en lage vormgeving van de achterlichten onderstreept de horizontale lijnen van de A3 berline. Optioneel zijn ze verkrijgbaar met leds. Vanaf de lancering biedt Audi ook volledige ledkoplampen aan: die accentueren met hun innovatieve technologie en opvallende uitstraling de uitzonderlijke positie van de A3 berline.

Het koetswerk

Met de 1.4 TFSI onder de motorkap weegt de A3 berline leeg slechts 1.250 kg. Om dat lage gewicht te combineren met een maximale stevigheid, gebruikt Audi voor het interieurcompartiment talrijke onderdelen uit vormgehard staal, de motorkap is uit aluminium vervaardigd. Het koetswerk staat garant voor een hoge stijfheid, extreme crashbestendigheid en maximaal akoestisch comfort.

Ook voor het interieur en de motoren was lichtgewicht het sleutelwoord. Zo weegt bijvoorbeeld de viercilindermotor nauwelijks meer dan 100 kg.