Opmerkelijk en onderscheidendHet koetswerkdesign van de Audi A1

De Audi A1 staat zelfverzekerd op zijn wielen. Hij oogt krachtig, is onderscheidend en heeft karakter. Niet voor niets is dit het premium model en de sportieveling in zijn segment. De nadruk op de rondomlopende taillelijn, de in een afwijkende kleur uitgevoerde dakbogen en de zeer schuin geplaatste C-stijlen zorgen voor de unieke uitstraling van deze driedeurs.

De maten bevestigen waar de dynamische lijnvoering al op wijst. De lengte van 3,95 meter is compact te noemen, terwijl de breedte met 1,74 meter juist fors is. De hoogte is daarentegen slechts 1,42 meter. De wielbasis bedraagt 2,47 meter, waaruit volgt dat de overhang voor en achter kort is.

Aan de voorzijde is meteen duidelijk uit welk nest deze auto komt. Toch blijken er bij nadere beschouwing dingen anders dan voorheen te zijn. Zo heeft de vlak in het front geïntegreerde singleframe grille nu afgeschuinde bovenhoeken. Het is de nieuwste evolutie van een beroemd herkenningsteken.

Ook de driedimensionaal vormgegeven koplampen hebben een eigen uitstraling. De A1 kijkt vastberaden en geconcentreerd naar de weg. Een sterk gebogen vleugel deelt de lampunits in. Dagrijverlichting is standaard, zoals op elke Audi. In combinatie met de optionele Xenon plus koplampen zorgen leds voor de zichtbaarheid overdag. Dankzij lichtgeleiding lijkt het om één lamp te gaan, die de vorm van de 'wing' volgt.

Wie naar de zijkant kijkt, ziet allereerst de strakke en licht oplopende lijnen die de A1 optisch langer maken en die ook snelheid uitstralen. De vorm van de zijkant van de motorkap loopt onder de raampartij door naar achteren. Een ander Audi-herkenningspunt is de sportieve daklijn. De boogvorm is naar wens in een contrasterende kleur leverbaar. Er zijn vier tinten. De boog eindigt met de C-stijl die vlakker is geplaatst dan die van een coupé. Dat oogt zeer dynamisch en de achterspoiler benadrukt dit effect.

De aan de zijkanten doorlopende achterklep laat de A1 extra breed ogen. Dit stijlkenmerk is nieuw in dit segment. De achterklep onderscheidt zich verder door het algehele ontwerp ervan. De eendelige achterlichten maken de auto eveneens lekker breed. De wigvormige units zijn plastisch in het design geïntegreerd. In combinatie met Xenon plus koplampen zijn ze voorzien van led-verlichting.