Een intelligente combinatie

5_3_media

Lichte constructie wordt meestal onmiddellijk geassocieerd met aluminium. Maar het gebruik van lichte metalen is slechts één van vele mogelijkheden om het gewicht van een voertuig te drukken. Audi gebruikt dan ook een combinatie van vele verschillende materialen.

Het Audi Space Frame is een van de belangrijkste innovaties op het vlak van lichte constructie. De door Audi ontworpen aluminium carrosserie geldt nog steeds als model. Maar het merk heeft het daar niet bij gelaten. Het ontwikkelt ook lichtere of stevigere multimateriaalsystemen (systèmes multimatériaux) : koolstofvezelversterkte synthetische materialen, ultramoderne legeringen van staal en de magnesium.

De voornaamste moeilijkheid bij het gebruik van dergelijke nieuwe materialen bestaat uit de beheersing van de verbindingstechnieken. Een lasprocedé kan een dunwandige aluminiumplaat immers gemakkelijk beschadigen. Bepaalde materialen kunnen eenvoudigweg niet worden gelast : ze moeten worden geklonken, gelijmd of geschroefd met zelftappende schroeven.
Ook op dat vlak komt Audi met innovaties. Dankzij hun jarenlange ervaring en uitgebreide knowhow ter zake kunnen ze bijna alle voor de bouw van een voertuig noodzakelijke materialen met elkaar verbinden. Een aanzienlijke troef, die het mogelijk maakt het meest geschikte materiaal te gebruiken op iedere plaats in een voertuig – voor een compromisloos resultaat.

5_3_bg